Icon paspoort

Inspiratie

Icon pin

Reisblogs

Icon routes

Routes

Icon over mij

Over mij

Top
  >  Blogpost   >  Parlementsgebouw van Boedapest bezoeken
Parlementsgebouw van Boedapest: Parlement aan de Donau in Boedapest, Hongarije

Tijdens een bezoek aan Boedapest zal je snel opvallen dat het Parlementsgebouw het meest indrukwekkende gebouw van de stad is. En dat is ook niet zo gek. Dit prachtige gebouw langs de Donau zie je vanuit verschillende hoeken van de stad. Een bezoek aan het Parlementsgebouw van Boedapest is dan ook een aanrader. Want het gebouw is aan de binnenkant nóg mooier. In deze blog heb ik alle informatie die je nodig heb verzameld.

Op bezoek in het Parlementsgebouw van Boedapest

Buitenkant van het Parlementsgebouw in Boedapest, Hongarije

Reserveren

Een bezoek aan het Parlementsgebouw van Boedapest kan alleen onder begeleiding van een gids. Het is daarom noodzakelijk om vooraf online kaartjes te bestellen. De prijs voor een kaartje is circa € 7,- per persoon.

Je bestelt een kaartje op een vast tijdstip. Niet eerder dan 15 minuten voor jouw rondleiding begint mag je, je melden. Kom je te laat, dan is er geen mogelijkheid om nog aan te sluiten en dien je een nieuw kaartje te kopen. In het voor- en najaar zal het geen probleem zijn om voor later op de dag of een andere dag nog een kaartje te kopen. In de zomer maanden zitten de rondleidingen bomvol en is er maar een kleine kans dat je nog mee kan.

De openingstijden zijn:
1 april t/m 31 oktober van 08.00 tot 18.00 uur
1 november t/m 31 maart van 08:00 tot 16:00 uur

Ontvangst

Bij aankomst bij het Parlementsgebouw van Boedapest kan je op het scherm bij de ingang zie je welk tijdsblok zich moet melden. Dit kan best rommelig gaan, aangezien sommige mensen al veel te vroeg nabij het punt waar je, je moet melden gaan staan. Eenmaal binnen wordt je kaartje gecontroleerd en gaat je tas door een scan heen en jij door een detectiepoortje. Vervolgens geef je, je tas en jas af bij de garderobe. Je neemt slecht een camera en telefoon mee naar binnen.

Voordat de rondreis van start gaat maak je kennis me jouw gids. Hij of zij vertelt je wat je te wachten staat en wat je wel en niet mag doen.

Trappen in het Parlementsgebouw in Boedapest, Hongarije
Gouden decoratie aan de binnenkant van het Parlementsgebouw in Boedapest, Hongarije

Rondleiding

Tijdens de rondleiding kom je langs mooie en bijzondere plekken van het Parlementsgebouw van Boedapest. Één van de eerste punten waar je langs komt is het trappenhuis en ga je via de trap naar de hoofdverdieping van het gebouw. Je neemt een kijkje in de zaal van het voormalige Hogerhuis. Deze zaal wordt tegenwoordig veel gebruikt voor vergaderingen en conferenties.

Via de lobby, ronde koepelzaal en grand stairway kom je uit bij het kroonjuweel. Dit is toch wel het hoogtepunt van de rondleiding.

De gids vertelt je veel over de bouw, de geschiedenis en de functie van het Parlementsgebouw van Boedapest. Tussendoor kan je vragen stellen en geeft hij of zij zo goed mogelijk antwoord.

Wat je niet mag doen

Grote tassen mogen niet mee naar binnen, en dit wil je natuurlijk ook niet ●
Je dient ten alle tijden bij de groep te blijven, achterblijven is geen optie ●
Foto’s maken van het kroonjuweel is ten strengste verboden! ●
Je moet minimaal 1,5 meter afstand houden van het kroonjuweel, doe je dat niet, dan zwaait er wat en treden de bewakers hard op ●
Ook van de bewakers van het kroonjuweel moet je 1,5 meter afstand houden. En tegen hen praten is ook niet toegestaan ●

Buitenkant van het Parlementsgebouw in Boedapest, Hongarije

Nog meer lezen over Boedapest? In mijn blogpost ‘Dit zijn de leukste Boedapest tips!‘ heb ik de must-visit tips voor je op een rij gezet!

Meer lezen over Boedapest of Hongarije? Bekijk de Hongarije pagina vol informatie.

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel wordt dan ook alleen een eigen persoonlijke mening en/of ervaring gedeeld.

Ik ben Mandy en 'A Bag Full of Maps' is mijn blog! Ik ben gek op reizen, fotograferen, concerten en festivals bezoeken, lekker eten, creatief zijn en schrijven over mooie plekjes. Lees hier meer over mij.

post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.