Icon paspoort

Inspiratie

Icon pin

Reisblogs

Icon routes

Routes

Icon over mij

Over mij

Top
  >  Blogpost   >  Kreta bezienswaardigheden: dit wil je zien!
Kreta bezienswaardigheden: Kerkje langs de weg op Kreta, Griekenland

Toen ik Kreta voor het eerste bezocht wist ik niet wat ik zag. Het eiland is zo ontzettend mooi! De ruige natuur, bergketens, stranden en gezellige steden zijn een perfecte combinatie voor een vakantie. Ik verbleef een ruime week op het eiland en bezochte de mooiste Kreta bezienswaardigheden. Als je centraal verblijft, zijn de afstanden niet te extreem om dagjes weg te gaan. Zelf verbleef ik nabij Rethymnon wat redelijk centraal ligt. Hierdoor kon ik alle kanten van Kreta bezoeken. In deze blog heb ik een aantal van de mooiste Kreta bezienswaardigheden voor je op een rij gezet. En geloof me, deze wil je niet missen!

Dit zijn de mooiste Kreta bezienswaardigheden:

Samaria kloof

De Samariakloof is één van de bekendste kloven van Kreta. Veel reizigers bezoeken het eiland om een wandeling te maken door deze kloof. En geef ze eens ongelijk! Dit stuk natuur is prachtig en bijzonder om door heen te lopen. Het smalste stuk van de Samariakloof is namelijk niet meer dan 4 meter breed en dat maakt het de smalste kloof ter wereld.

De wandeling begint nabij Omalos, ruim 16 kilometer verderop ligt het eindpunt Agia Roumeli. Wie de kloof wil bewandelen moet daar 4 tot 8 uur voor uittrekken. Een wandeling door de Samariakloof is echt alleen voor ervaren wandelaar. Wil je toch het smalste punt (ook wel de IJzeren Poort) bezoeken? Wandel dan de ‘lazy route’. Vanaf het eindpunt is het circa 5 kilometer lopen naar het smalste punt.

Vanuit Agia Roumeli neem je de boot terug naar Paleochora of Chora Sfakion om vervolgens terug te keren naar jouw verblijf. Met je huurauto afreizen naar het startpunt is dus niet heel handig. Je kan er het beste voor kiezen om met een georganiseerde excursie naar het startpunt te gaan.

Kloof op Kreta, Griekenland
Venetiaanse haven in Chania, Kreta, Griekenland

Venetiaanse Haven in Chania

De Venetiaanse haven van Chania is er één die je gezien moet hebben. De haven is onderdeel van het oude centrum en bestaat voornamelijk uit sfeervolle restaurants en terrassen. Wist je dat de haven in de 14e eeuw gebouwd is voor commerciële doeleinden en ter bescherming van piraten? Rondom de haven liggen smalle straten met kleine winkeltjes.

Grot van Melidoni

De grotten van Melidoni zijn niet heel bekend, maar mag niet ontbreken in het lijstje Kreta bezienswaardigheden. De grot vindt je op circa 2 kilometer van het gelijknamige dorp. De grotten bestaan uit gigantische stalagmieten en een bijzondere geschiedenis.

In 1823 werden hier 370 dorpsbewoners gedood. Terwijl ze zich verstopte om niet overgeleverd te worden aan de Turken, werd de grot in brand gestoken. Uiteindelijk zijn de dorpsbewoners levend verbrand in de grot van Melidoni. De beenderen van de slachtoffers zijn begraven in het mausoleum in de eerste zaal van de grot.

Grot van Meladoni op Kreta, Griekenland
Arkadi klooster op Kreta, Griekenland

Arkadi klooster

Een andere mooie plek voor op het lijstje Kreta bezienswaardigheden is het Arkadi klooster. De monnik, Arkadios, stichtte het klooster in de 13e eeuw en is inmiddels een nationaal monument. Gelegen tussen de bergen, omringt door glooiende heuvels met olijfbomen is het klooster een oase van rust. Dit in tegenstellig tot de onrustige geschiedenis die het Arkadi klooster kent.

Het klooster is gelegen in de regio Rethymnon en is gemakkelijk te bereiken met eigen huurauto. Dagelijks is het klooster geopend en de entree bedraagt slechts € 3,50 inclusief toegang tot het museum.

Ida Psiloritis

Met een bergtop van ruim 2456 meter hoog, is de Ida Psiloritis de hoogste berg van Kreta. Volgens de mythologie is de grot Idaion Antron de geboorteplaats van Zeus. Hierdoor is de berg een trekpleisters voor toeristen die maar al de graag de geboorteplaats willen bezoeken. De besneeuwde bergtoppen zijn vanaf bijna alle plekken op het eiland te zien.

Wandelen naar de top is mogelijk, maar behoorlijk zwaar. Daarom raad ik dit alleen aan, aan ervaren berg wandelaars. Maar ook met een huurauto is het goed te doen. Vanaf Anogia gaat een prachtige weg naar het Ida Plateau. Vanaf hier heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de bergen, de groene weide en de ruige rotsen.

Uitzicht vanaf Ida Psiloritis op Kreta, Griekenland
Griekse oudheid van Knossos nabij Heraklion, Kreta, Griekenland

Knossos

Knossos is de hoofdstad van het Minoïsche Kreta en ligt zo’n 5 kilometer ten zuiden van Heraklion. Het was de eerste en grootste stad van Griekenland. Vandaag de dag wordt Knossos nog steeds veel bezocht en mag daarom ook niet ontbrekend op het lijstje van Kreta bezienswaardigheden. De prachtige overblijfselen van het paleizencomplex zijn zeker een bezoek waard. Van villa’s tot theaters en van grote kruiken tot graven. Stap terug in de tijd en ontdek Kreta door de overblijfselen van Knossos.

Meer informatie over tickets voor een bezoek aan Knossos vindt je hier.

Benieuwd waar op Kreta je de mooiste stranden vindt? Je leest er alles over in mijn blogpost ‘De mooiste stranden van Kreta‘.

Meer lezen over Kreta of Griekeland? Bekijk de Griekenland pagina vol informatie.

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel wordt dan ook alleen een eigen persoonlijke mening en/of ervaring gedeeld.

Ik ben Mandy en 'A Bag Full of Maps' is mijn blog! Ik ben gek op reizen, fotograferen, concerten en festivals bezoeken, lekker eten, creatief zijn en schrijven over mooie plekjes. Lees hier meer over mij.

post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.