Icon paspoort

Inspiratie

Icon pin

Reisblogs

Icon routes

Routes

Icon over mij

Over mij

Top
  >  Blogpost   >  5x In de voetsporen van Gaudi in Barcelona
Gaudi in Barcelona - Uitzicht vanaf Parc Guell, Barcelona, Spanje

Als je aan Barcelona denkt dan denk je al snel aan bekende bezienswaardigheden als de Segrada Familia en Parc Guëll. Twee van de meest bekende bouwwerken van architect Antonio Gaudi. Overal in de Catalaanse hoofdstad vindt je het werk van Gaudi terug. Door deze prachtige bezienswaardigheden te bezoeken stap je in de voetstappen van Gaudi in Barcelona. In deze blog heb ik een aantal van de meest bekende, en een aantal minder bekende, bouwwerken van Gaudi in Barcelona voor je op een rij gezet.

Segrada Familia in Barcelona, Spanje

Sagrada Familia

De Segrada Familia staat bij veel mensen bekend als ‘de kerk die nooit af is’. De eerste steen werd in 1882 gelegd naar het oorspronkelijke ontwerp van Paula del Villar. Maar door religieuze onenigheid met de opdrachtgever werd de opdracht doorgegeven aan Gaudi. Volgens Gaudi moest het een hommage aan God worden. Het project neemt ruim 40 jaar van het leven van Gaudi in beslag. Daarnaast woonde Guadi ook enkele jaren op het bouwterrein om altijd om de hoogte te zijn van de stand van zaken.

Nu, anno 2021, is de kerk nog steeds niet af. Doordat de afgelopen jaren de bouwplannen steeds veranderde kwam er nooit een einde aan de bouw van de Segrada Familia. Naar verwachting zal in 2030 de kerk dan toch echt helemaal klaar zijn.

Ondanks dat de bouw nog volop bezig is, kan je de Segrada Familia gewoon bezoeken. Ik raad je aan om vooraf online kaartjes te kopen zodat je niet in een eindeloos lange rij hoeft te staan. Koop je tickets gemakkelijk online.

Park Güell

In opdracht voor graaf Güell werd aan Gaudi gevraag om een miniatuurstad te bouwen voor de elite op een hooggelegen landgoed in de wijl La Salut. Tegenwoordig is het een populaire trekpleister voor zowel toeristen als inwoners. Ook de voormalige woning van Gaudi is nog steeds te vinden in het park. Tegenwoordig is hier het museum Casa Musea Gaudi gevestigd.

Park Güell staat bekend om de vele mozaieken bankjes, gebouwen en het adembenemende uitzicht op Barcelona en de Middellandse Zee. In het weekend en op feestdagen is het er extra druk omdat ook de inwoners graag naar het park toe trekken. Je vindt het prak op de berg Muntanya Peladade, maar dankzij de vele roltrappen hoef je tegenwoordig niet helemaal meer naar boven te lopen.

Voor een bezoek aan Park Guëll dien je tegenwoordig een kaartje te kopen. Van de opbrengst wordt het park onderhouden. Kaartjes voor Park Güell kan je gemakkelijk online kopen.

Huisje in Parc Guell in Barcelona, Spanje
Casa Mila in Barcelona, Spanje

Casa Milá

Casa Mila is een appartementencomplex aan de Passeig de Gràcia en na de Segrada Familia het meest bekende bouwwerk van Gaudi in Barcelona. Omdat het gebouw geen rechte vormen heeft wordt het ook wel ‘La Pedrera’ (de steengroeve) genoemd. Op het moment van bouwen werd er totaal geen rekening gehouden met de geldende bouwnormen. Het ontwerp was zo revolutionair dat er voor Gaudi veel problemen kwamen.

Het gebouw heeft geen enkele rechte vorm en is gebaseerd op de natuur wat terug te zien is in de gietijzeren balkons. Niet alleen de buitenkant van het gebouw is fantastische om te zien, ook het dakterras mag je niet missen. Gaudi besteedde namelijk ook veel aandacht aan de daken van zijn gebouwen. Op het dak van Casa Mila vindt je niet alleen een prachtig uitzicht op Barcelona maar ook speciale schoorstenen en andere mooie details.

Voor een bezoek aan Casa Mila dien je een kaartje te kopen. Dit kan gemakkelijk online en zo voorkom je dat je ter plekke in een lange rij moet wachten.

Torre Bellesguard

Het landhuis Torre Bellesguard werd tussen 1900 en 1909 door Gaudi gebouwd. Het is een opvallend bouwwerk dankzij de mix van Art Nouveau en Gotiek. Ook opvallend is dat het gebouw vierkant is, in tegenstelling tot de andere werken van Gaudi in Barcelona. Voor Torre Bellesguard liet Guadi zich inspireren door een middeleeuws kasteel van Martin I.

Een bezoek aan Torre Bellesguard kan tegen een klein bedrag. Een kaartje inclusief rondleiding kan je gemakkelijk online bestellen. Bezoek ook de nabij gelegen Tibidabo heuvel. Vanaf hier heb je een goed zicht op het dak van Torre Bellesguard en kan je de drakenkop ontdekken.

Torre Bellesguard in Barcelona, Spanje
Gaudi Experience in Barcelona, Spanje

Gaudi Experience

Nabij de ingang van Park Güell vindt je de Gaudi Experience. Je maakt een bijzondere interactieve 4D reis langs de bouwwerken van Gaudi in Barcelona. Dankzij de surround sound , bewegende stoelen en special effects leer je de meesterwerken op een wel heel bijzondere manier kennen.

Het is een leuke manier om snel kennis te maken met de vele bijzondere bezienswaardigheden van Gaudi in Barcelona. Kaartjes koop je vooraf online op een vast tijdstip. Hieronder alvast een voorproefje van de Gaudi Experience.

Meer lezen over Barcelona of Spanje? Bekijk de Spanje pagina vol informatie.

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel wordt dan ook alleen een eigen persoonlijke mening en/of ervaring gedeeld.

Ik ben Mandy en 'A Bag Full of Maps' is mijn blog! Ik ben gek op reizen, fotograferen, concerten en festivals bezoeken, lekker eten, creatief zijn en schrijven over mooie plekjes. Lees hier meer over mij.

post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.