Icon paspoort

Inspiratie

Icon pin

Reisblogs

Icon routes

Routes

Icon over mij

Over mij

Top
  >  Blogpost   >  Genieten in de natuurgebieden van Flevoland
Natuurgebieden van Flevoland; Landschap van Oostvaardersplassen, Flevoland, Nederland

Dat Nederland mooi is dat wist je waarschijnlijk al, maar dat we ook zó veel natuur hebben misschien nog niet helemaal. We kennen allemaal de bekende natuurgebieden zoals de Veluwe, Utrechtse Heuvelrug en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Maar zo een beetje elke provincie heeft zijn eigen mooie plekjes in de natuur. Zo vindt je ook tal van mooie natuurgebieden van Flevoland. En ik kan het weten, aangezien ik in deze provincie woon. Daarom deel ik in deze blog de mooiste natuurgebieden van Flevoland.

Lees ook de blog Fotograferen in de Flevopolder voor toffe fotografie plekken.

Het meer van Natuurpark Lelystad, Flevoland, Nederland
Herfst in Natuurpark Lelystad, Flevoland, Nederland

Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad vindt je nabij Lelystad Airport. Een prachtig groot natuurgebied met verschillende grote dieren. Zo kan je hier gemakkelijk oog in oog komen te staan met edelherten, wisenten, paarden en elanden. Hoewel niet alle dieren altijd te zien zijn omdat de leefgebieden enorm groot zijn, is er altijd wel een kans dat je één van de bewoners van dit natuurgebied tegen komt.

Vanaf het bezoekerscentrum gaan er verschillende wandelpaden met verschillende aantal kilometers van start. Of huur voor een paar euro een fiets en fiets langs alle dierensoorten die hier leven. Hoewel je de grote dieren niet altijd ziet, heb je vrijwel altijd een kans om de wilde zwijnen en otters te zien. De otters zijn vooral actief als ze te eten krijgen.

Daarnaast is één van de natuurgebieden van Flevoland die ook geschikt is voor een dagje fotografie. In de zomer vindt je veel kleine insecten langs de waterkant en in de herfst vindt je er veel paddenstoelen. Na een rondje wandelen of fietsen kan je heerlijk genieten van een drankje met iets lekkers of een lunch in het restaurant van Hajé.

Oostvaardersplassen

Hoewel de Oostvaardersplassen een enorm uitgestrekt natuurgebied is tussen Almere en Lelystad, kan je maar op 2 plekken het natuurgebied bezoeken.

Vanuit Almere: Vanaf Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders kan je langs de rand van de Oostvaardersplassen lopen. Onderweg kom je verschillende uitzichtpunten tegen en heb je vrij zicht over één van de meest uitgestrekte natuurgebieden van Flevoland. Het wandelpad loopt aan de ene kant helemaal tot de Oostvaardersdijk en aan de andere kant tot het spoor.

Bij het Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders kan je genieten van een hapje en een drankje, worden veel presentaties gehouden, is er een uitzichtpunt (met verrekijkers!) en kan je zowel buiten als binnen van de natuur genieten.

Vanuit Lelystad: De ingang aan de kant van Lelystad is een stuk groter en hier is dan ook vaak meer te zien. Vanaf Buitencentrum Oostvaardersplassen vertrekken verschillende wandelroutes met verschillende aantal kilometers. Je vindt er zo’n 8 uitkijkposten over de vlakte van de Oostvaardersplassen. In de zogenoemde ‘gouden driehoek’ leven een vaste groep wilde paarden. De zijn inmiddels aan bezoekers gewent en je kan dus vrij dichtbij komen. Aangeraden wordt alsnog 3 meter afstand te houden omdat het wilde paarden blijven.

In dit deel van de Oostvaardersplassen zie je vrijwel altijd paarden en heb je een grote kans om de herten te zien. Vanuit het Buitencentrum Oostvaardersplassen vertrekken ook regelmatig excursies waardoor je midden op de Oostvaardersplassen kan komen. Na een wandeling of excursie kan je in het Buitencentrum Oostvaardersplassen genieten van een hapje en een drankje met zowel buiten als binnen uitzicht op de natuugebied.

Wild paard in de Oostvaardersplassen, Flevoland, Nederland
Oude bomen in de Oostvaardersplassen Lelystad, Flevoland, Nederland
Marker Wadden in Flevoland, Nederland
UItkijkpunt op de Marker Wadden, Flevoland, Nederland

Marker Wadden

De Marker Wadden, het is één van de meest bijzondere natuurgebieden van Flevoland. In 2016 werd dit stukje natuur in het Markermeer aangelegd. De opgespoten eilanden zijn met elkaar verbonden door zand, klei en slib uit het Markermeer. De aanleg is voornamelijk bedoeld om de natuur te herstellen en dieren en planten een eigen leefgebied te geven.

Een klein stukje van de Marker Wadden zijn te bezoeken. Dit kan doormiddel van een excursie vanaf de Bataviahaven in Lelystad. Ga samen met een gids naar dit bijzondere natuurgebied om zelf dit stukje van Nederland te ontdekken. Op de Marker Wadden vindt je een aantal wandelroutes die je langs bijzondere plekken brengt.

Ook met een eigen boot is het mogelijk om de Marker Wadden te bezoeken. Kijk voor meer informatie hierover op de website van Natuurmonumenten. Wist je dat je ook kan overnachting op de Marker Wadden? Natuurmonumenten heeft in samenwerking met Landal slechts 4 eilandhuisjes neergezet.

Meer lezen over Flevoland of Nederland? Bekijk de Nederland pagina vol informatie.

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel wordt dan ook alleen een eigen persoonlijke mening en/of ervaring gedeeld.

Ik ben Mandy en 'A Bag Full of Maps' is mijn blog! Ik ben gek op reizen, fotograferen, concerten en festivals bezoeken, lekker eten, creatief zijn en schrijven over mooie plekjes. Lees hier meer over mij.

post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.