Icon paspoort

Inspiratie

Icon pin

Reisblogs

Icon routes

Routes

Icon over mij

Over mij

Top
  >  Blogpost   >  Een verlaten Bijlmerbajes
Afdeling van de Bijlmerbajes Amsterdam, Nederland

Iedereen die in of rondom Amsterdam heeft gewoond kent de Bijlmerbajes. Of het nu van weten is of niet, de meeste mensen weten waar je het over heb. De Amsterdamse Bijlmerbajes had van oorsprong de naam Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel en was van 1978 tot 2016 een gevangenis in Amsterdam Oost.

Per juni 2016 werd het complex als gevangenis gesloten en werd het gebruikt als asielzoekerscentrum tot oktober 2017. Daarna was het enige tijd te huren voor studenten tot de sloop begon. In deze blog deel ik een aantal foto’s die ik maakte net voor de sloot van de Bijlmerbajes en vertel ik je meer over deze toch wel bijzondere plek.

Gang in de Bijlmerbajes, Amsterdam, Nederland
Gevangenis toren van de Bijlmerbajes, Amsterdam, Nederland
Binnenplaats van de Bijlmerbajes, Amsterdam, Nederland
Ingang van de Bijlmerbajes, Amsterdam, Nederland
Cel in de Bijlmerbajes, Amsterdam
Binnenplaats van de Bijlmerbajes, Amsterdam

Geschiedenis van de Bijlmerbajes

De Bijlmerbajes heeft een bijzondere geschiedenis. In 1978 werd de gevangenis in gebruik genomen als “humane” gevangenis. Een gevangenis zonder tralie voor de ramen. Uiteindelijk kwamen deze er wel toen bleek dat het glas toch niet onbreekbaar was. De tralies voor de ramen werden door de gedetineerde ‘lamellen’ genoemd.

Het complex bestond uit 6 hoge torens met meerder afdelingen. Elke toren had plek voor zo’n 120 gedetineerden maar omdat de criminaliteit veranderde weren er regelmatig 2 á 3 gedetineerde in een cel geplaatst. Later werd dit weer teruggedraaid naar 1 gedetineerde. In de 6 torens was er een psychiatrische crisisafdeling en verschillende isolatiecellen. De torens werden met elkaar verbonden door een lange tunnel die de Kalverstraat werd genoemd.

Wonen in een voormalige gevangenis

Van juni 2016 tot oktober 2017 konden asielzoekers tijdelijk wonen in de inmiddels gesloten Bijlmerbajes. Erg fijn was dit niet aangezien ze niets meer dan een kleine cel hadden om in de leven. In oktober 2017 kregen de asielzoekers een ander onderkomen en werden de cellen in 1 toren beschikbaar gesteld als verhuur aan studenten.

Voor slechts € 250,- per maand (inclusief gas, water en licht) verbleef je in 2 cellen. Ook mijn broertje besloot te gaan voor deze unieke kans om te verblijven in een voormalige gevangenis. Ideaal was het niet, maar uniek zeker wel! Echter moesten de studenten in augustus 2018 ook de Bijlmerbajes verlaten omdat de sloop van de torens op de planning stond.

Bijzondere plekken

Hoewel ik me wel een hele dag zou kunnen vermaken met het ontdekken van een verlaten Bijlmerbajes, had ik hier helaas geen tijd voor. Maar gelukkig kon ik toch nog wat bijzondere plekjes bezoeken.

De binnenplaatsen waren compleet verlaten, het gras stond hoog, de muren ware vies en het voelde heel vreemd om hier rond te lopen. Alsof er op mysterieuze wijze iedereen verdwenen is. Een andere bijzondere plek vond ik de gymzalen en leslokalen. Ook deze leken van de één op de andere dag verlaten te zijn. Lopend door de verlaten gangen voelde ook wel een beetje vreemd. Alsof je hier niet mocht zijn en je in een vreemde film beland was.

De isoleercellen stonden hoog op mijn lijstje om te zien, maar helaas hadden we daar geen tijd meer voor. Ik had hele toffe ideeën om hier foto’s te maken. Ik had mijn broertje al overgehaald om model te zijn in een oranje gevangenis outfit..

Wat is er met de Bijlmerbajes gebeurt?

In september 2017 werd het terrein voor 84 miljoen euro verkocht. De 6 toren van de Bijlmerbajes zijn met de grond gelijk gemaakt en wordt er plaats gemaakt voor een geheel nieuwe woonwijk; Bajes Kwartier. Een combinatie van woningen en sociale huurwoningen zullen hier in verschillende torens gebouwd worden. Bijzonder is wel dat ruim 98% van het materiaal van de Bijlmerbajes wordt hergebruikt.

NPO3 maakte in 2017 een documentaire ‘40 jaar Bijlmerbajes‘. Deze kan je nog steeds online terugzien.

Op zoek naar meer plekjes in Amsterdam die nog wel te bezoeken zijn? Check dan de blogpost; Hotspots in Amsterdam.

Meer lezen over Amsterdam of Nederland? Bekijk de Nederland pagina vol informatie.

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel wordt dan ook alleen een eigen persoonlijke mening en/of ervaring gedeeld.

Ik ben Mandy en 'A Bag Full of Maps' is mijn blog! Ik ben gek op reizen, fotograferen, concerten en festivals bezoeken, lekker eten, creatief zijn en schrijven over mooie plekjes. Lees hier meer over mij.

post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.