Icon paspoort

Inspiratie

Icon pin

Reisblogs

Icon routes

Routes

Icon over mij

Over mij

Top
  >  Blogpost   >  De wijken van New York
Manhattan Bridge vanuit Brooklyn in New York, Verenigde Staten Amerika

New York City is de grootste stad van de Verenigde Staten en heeft bijna 8,5 miljoen inwoners! De bijnaam ‘the city that never sleeps’ is dan ook niet zo gek meer. Met zo veel inwoners wordt een stad al snel groot en onoverzichtelijk. Gelukkig is New York City opgedeeld in 5 wijken met daarin verschillende buurten. De meeste reizigers die naar New York City gaan, gaan dan vooral naar de wijk Manhattan. Dat is namelijk dé meest bezochte wijk van New York. In deze blog heb ik alle informatie over de 5 wijken van New York voor je verzamelt.


Manhattan

Laten we maar beginnen met de meest populaire wijk van New York; Manhattan. Het is dé plek waar alle reizigers heen gaan. Niet zo gek want je vindt hier ook de meeste bezienswaardigheden en hotels.

Toen de Nederlandse VOC in 1609 aankwam in Manhattan was de stad niet meer dan groen met bewoners van de Algonquin indianenstam. Nederland noemde het gebied Nieuw-Nederland en stichtte hier New-Amsterdam. Inmiddels bekend als New York. In het zuiden van Manhattan in het Financial District zie je in sommige straten nog de bouw terug in de stijl van Amsterdam.

Manhattan kent inmiddels veel verschillende buurten, je zou bijna verdwalen in de lijst. Daarom heb ik de 4 leukste en bekendste voor je op een rij gezet;

Midtown Manhattan: deze buurt wordt gezien als het hart van Manhattan en New York. Hier vindt je onder andere: Times Square, Empire State Building, Top of the Rock, Grand Central Terminal en Radio City Music Hall.

Chelsea: het is de meest levendige wijk van Manhattan. Je vindt er veel restaurants en bars waardoor het een bruisend uitgaansgebied is geworden. Daarnaast vindt hier ook de High Line en Chelsea Market.

Greenwich Village: in de tijd dat New York nog Nieuw-Amsterdam was werd deze buurt Groenwijck genoemd. Dankzij de relatief lage gebouwen doet deze wijk erg Europees aan. De meest bekende bezienswaardigheden hier zijn het Friends appartement en Washington State Park.

Financial District: het kloppende hart op financieel en juridisch gebied. Je vindt er veel kantoorgebouwen, torenhogen wolkenkrabbers maar ook een aantal bekende en belangrijke bezienswaardigheden; One World Trade, 9/11 Memorial Site, Wall Street, Charging Bull standbeeld en de ferry naar Staten Island en zelf naar het Vrijheidsbeeld.

In de blog ‘Tips New York dit moet je zien‘ lees je over de toffe bezienswaardigheden van Manhattan.

Staten Island

Duizenden jaren geleden woonden hier de native Americans voordat de Europeanen naar Amerika kwamen. Toen in 1609 Engelsman Henry Hudson in opdracht van Nederland het eiland kwam bezoeken werd de naam als snel vernoemd naar de Nederlandse Staten Generaal, ofwel de Eerste en Tweede kamer. Het eiland kent dus een Nederlands tintje.

Toch is Staten Island nog steeds geen toeristische hotspot geworden. Wel ken vrijwel elke reiziger de Staten Island Ferry. Een gratis ferry die Manhattan en Staten Island met elkaar verbinden. Tijdens de overtocht heb je een fantastische uitzicht op de Manhattan Skyline én vaar je redelijk dicht langs het Vrijheidsbeeld. Veel reizigers gaan dan ook snel heen en terug omdat ze denken dat Staten Island verder niks te bieden heeft. Maar niks is minder waar!

 • Ga shoppen in het enige outletcenter van New York City; Empire Outlet
 • Nabij de ferry terminale vindt je het 9/11 memorial monument.
 • Bezoek de Verrazzano-Narrows brug. Een 1298 lange hangbrug die Brooklyn met Staten Island verbind.


Queens

De wijk Queens vindt je ten oosten van Manhattan en Brooklyn. De wijk is er groot en het grootste deel hiervan is niet zo interessant als reizigers. Gelukkig zijn er nog een aantal leuke plekjes om te ontdekken als je graag alle wijken van New York wil bezoeken.

Queen kan je ook een échte sportwijk noemen. Er vinden tal van sportevenementen plaats en je vindt er ook veel stadions. Sportliefhebbers mogen een bezoek aan de wijk Queens dus niet overslaan. Wist je dat..

 • Jaarlijks een deel van de New York Marathon door de wijk Queens gaat?
 • Je hier het honkbal stadion van de New York Mets vindt?
 • Elk jaar hier het US Open tennis plaats vindt in Flushing Meadows?

Brooklyn

De naam Brooklyn stamt af van het Nederlandse Breukelen, ook hier vindt je dus veel Nederlandse invloeden. Maar inmiddels is Brooklyn de dichtstbevolkte wijk van New York en een mengelmoes van nationaliteiten. Je vindt er mensen met achtergronden uit Rusland, Italië, Jamaica, Oekraïne en Puerto Rico.

De Brooklyn Bridge en DUMBO zijn de meeste populaire plekken van deze wijk. Neem de metro naar Brooklyn en wandel terug over de Brooklyn Bridge. Zo heb je een fantastische uitzicht op de skyline van Manhattan.

DUMBO staat voor Down Under the Manhattan Bridge Overpass, een hele mond vol. Je vindt hier een fijn stadspark met uitzicht op de Manhattan skyline en kan je er bij veel verschillende restaurants genieten van een goed menu.

Maar er is nog veel meer te zien en doen in Brooklyn;

 • Even iets totaal anders bezoeken doe je bij de Brooklyn Botanic Gardens
 • Heb je een volledige dag de tijd ga dan naar Coney Island!
 • Pizza liefhebbers gaan mee op een échte New York Pizza tour in Brooklyn


Bronx

Ook in de wijk de Bronx vindt je Nederlandse invloeden. Alleen de naam al want de Bronx is vernoemd naar de in Zweden geboren Nederlander Jonas Bronck. Hij richtte in 1639 de eerste Nederlandse nederzetting op als onderdeel van Nieuw-Nederland.

In de jaren 70 stond de Bronx qua naamsbekendheid niet zo goed voor. Het was praktisch onwoonbaar. Door de hoge werkloosheid, de armoede raakte de wijk verzeilt in geweld en drugsmisbruik. Ook nu zijn veel reizigers nog erg op hun hoede en gaan ze liever niet naar de beruchte wij de Bronx.

Maar inmiddels is de Bronx goed te bezoeken en kan je er onwijs veel leuke dingen zien en doen! Wat dat je van;

 • Een honkbalwedstrijd bezoeken van de New York Yankees? Of alleen al een rondleiding door het stadion?
 • ‘S werelds grootste stedelijke dierentuin The Bronx bezoeken? Je vindt er inheemse en bedreigde dierensoorten uit de Verenigde Staten
 • Shoppen bij Bay Plaza Shopping Center? Met meer dan 50 winkels is dit het grootste winkelcentrum van New YOrk

Je weet nu heel veel over de verschillende wijken van New York. Ik heb nog een gouden tips voor je; mocht je deze blog hebben gelezen omdat je op zoek bent naar de juiste verblijf locatie voor jouw bezoek aan New York, kies dan altijd voor Manhattan. Waarom? Je vindt hier by-far de meeste hotelkeuze (er is voor elk budget iets te vinden), vanuit Manhattan kan je heel goed en snel met de metro naar de andere wijken van New York afreizen. Daarnaast zal je (vooral tijdens je eerste en tweede bezoek) de meeste bezienswaardigheden van Manhattan willen bezoeken. Als je dan verblijft op minimaal 1 uur reizen van Manhattan is dat zonde van je tijd en geld. Je kan dan beter een uitstapje maken naar een andere wijk, dan dagelijks op en neer naar Manhattan reizen.

Een review over de hotels waar ik in New York/Manhattan verbleef vindt je in de review blog Hotel in New York.


Meer lezen over New York? Bekijk de Verenigde Staten pagina vol informatie.

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel wordt dan ook alleen een eigen persoonlijke mening en/of ervaring gedeeld.

Ik ben Mandy en 'A Bag Full of Maps' is mijn blog! Ik ben gek op reizen, fotograferen, concerten en festivals bezoeken, lekker eten, creatief zijn en schrijven over mooie plekjes. Lees hier meer over mij.

post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.